Nieuwe hoofdkantoor 3M geopend

Op het sciencepark Technopolis in Delft is woensdag het nieuwe hoofdkantoor van 3M geopend. In het beeldbepalende ronde pand zijn in samenwerking met de gebruiker, architect en aannemer tientallen 3M uitvindingen en innovaties verwerkt. Hans Vlaminck, research- en development manager van 3M Benelux; “Waar mogelijk bestaat het materiaal uit producten van 3M, bijvoorbeeld de lichttechnologie, waarmee met minimale energie een maximale lichtopbrengst wordt gegenereerd. Ook 3M lucht- en waterfilters en decoratieve folie zijn in het pand toegepast, evenals de verlijmingstechnologie VHB (Very High Bonding), waarmee alle glaspanelen aan elkaar zijn gelijmd. Mede daardoor is het gebouw heel open en transparant, dat goed past bij de bedrijfsfilosofie van 3M.”

Daarnaast maakt 3M optimaal gebruik van haar eigen safety technologie, de toegangscontrole in de laboratoria is beveiligd met 3M’s eigen vingerafdrukcontrole. Buiten werken de slagbomen op kentekenherkenning. Verder zijn alle telecomkabels en netwerken van 3M-materiaal en is de blusinstallatie gebaseerd op de 3M-techologie Novec, een milieuvriendelijke blusvloeistof die onschadelijk is voor kostbare apparatuur. Het hele gebouw vormt een visitekaartje voor het hoogwaardige technologiebedrijf. Ook op het gebied van duurzaamheid zijn de nodige stappen gemaakt. Zo wordt er gebruik gemaakt van een warmte-koudeopslag om het gebouw te verwarmen en te koelen. Daarmee wordt het energieverbruik tot vijftig procent gereduceerd.

Innovation Center
Het kloppende hart van de nieuwe hoofdvestiging is het Innovation Center, waarin 3M zijn belangrijkste ingenieuze technologieën demonstreert. Twee verdiepingen zijn ingericht voor deze showroom om op jaarbasis ongeveer 3000 bezoekers te kunnen ontvangen. 3M biedt de gasten er naast een panoramisch uitzicht een creatieve ruimte om te kunnen nadenken over industriële oplossingen, nieuwe toepassingen en productontwikkeling.

“Een inspirerende plek om met klanten te brainstormen en om ze ideeën te laten zien”, zegt Patrick Rogiers, managing director 3M Benelux. “Vergelijkende centra om op deze manier met klanten samen te kunnen werken zijn er in Londen en in Madrid en uiteraard in Minneapolis-St. Paul, Amerika”, zegt Rogiers. Het gebouw in Delft herbergt naast het Innovation Center een laboratorium en een auditorium.

Vlaminck noemt het innovatiecentrum van 3M in Delft de toegangspoort tot de Benelux. “Delft biedt ons de mogelijkheid samen te werken en vernieuwingen te ontwikkelen in het Innovation Center. In België kunnen we deze ideeën verder ontwikkelen in het onderzoekslaboratorium.”

De keuze voor Delft was evident. Rogiers: “Aan verhuizen gaat een lange tijd van voorbereiding vooraf. We kozen voor het sciencepark om nauw met de TU Delft samen te kunnen werken en met andere technologiebedrijven in de buurt.”

Deel dit item