Expertmeeting – Design for reassembly

Tijdens de afgelopen beurs Building Holland 2017 was er een Expertmeeting op de beursstand van VBI rondom de vraag “hoe zinvol is het om complete bouwdelen te hergebruiken? “

Onder leiding van Dennis Duffels van VBI en Expert Pim Peters (IMD Raadgevend Ingenieursbureau) werd aan de hand van een aantal stellingen verkend welke randvoorwaarden nodig zijn als je besluit om bouwdelen te hergebruiken.

Aan tafel zaten Claudia Bouwens (NEPROM) en Jim Teunizen (Alba Concepts), respectievelijk nummer 13 en 7 van de Duurzame 50, Tjapko van Dalen (KleurrijkWonen), Barry van Waveren (reA architectuur), Menno Rubbens (cepezedprojects), Edwin van Eeckhoven (C2N), Frank Segaar (Cie.) en Peter Musters (VBI).

Tijdelijke Rechtbank op Radio 1

Vorige week is voor de tiende keer de Amsterdamse Architectuurprijs (Gouden A.A.P.) uitgereikt voor het beste gebouw in Amsterdam van het afgelopen jaar. De vakjury koos voor de Tijdelijke Rechtbank aan de Amsterdamse Zuidas. De bestaande rechtbank aan de Parnassusweg is verouderd en wordt voor een belangrijk deel gesloopt. De tijdelijke rechtbank is nodig omdat de nieuwbouw vanaf 2020 wordt opgeleverd. Tracy Metz, vakjurylid van de A.A.P., journalist, auteur en host van de live talkshow Stadsleven licht de keuze van de vakjury toe in het programma “De Ochtend” op NPO Radio 1.

Hier is de uitzending terug te luisteren.

Tijdelijke Rechtbank Amsterdam winnaar Gouden A.A.P.

De Tijdelijke Rechtbank Amsterdam is door de vakjury als winnaar aangewezen van de Amsterdamse Architectuur Prijs 2017. De tijdelijke rechtbank is in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) gerealiseerd door consortium dpcp, een combinatie van Du Prie bouw & ontwikkeling en ontwikkelaar cepezedprojects. Het ontwerp is van cepezed en cepezedinterieur. De Tijdelijke Rechtbank is volgens de jury grensverleggend in de veranderende rol van de architect, het introduceren van innovatieve bouwoplossingen en het betekenisvol bijdragen aan de groeiende stad Amsterdam.

Het juryrapport stelt:

Wanneer je als bezoeker door de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam loopt, word je omarmd door een gevoel van rust. Zowel het exterieur als het interieur zijn eenvoudig en strak in vormgeving, in de betrouwbare stijl van cepezed, en wellicht op het eerste oog niet erg spannend. Achter deze kalme uitstraling schuilt echter een intrigerend verhaal; het gebouw is flexibel in tijd, plaats en functie. Op geen enkele manier verraadt het gebouw in de uitvoering een tijdelijke constructie te zijn: Het is architectuur terugbrengen tot lego, maar dan wel lego van spectaculaire, hoogwaardige kwaliteit.

Op het gebied van innovativiteit & circulariteit heeft cepezed met vernieuwende technologie – terug te zien in de gevelindeling en het demontabel vloersysteem – grote stappen gezet. Bijzonder is bovendien dat de architect risicodragend is en verantwoordelijk voor de herplaatsing van het gebouw op een andere locatie. Het bureau kan daarom worden beschouwd als zowel pionier van een nieuwe bouwtypologie als procesvernieuwer.

Ter ere van het tien jarig bestaan van de Amsterdamse Architectuur Prijs heeft Arcam een speciale publiekstoegankelijke expositie ingericht met de tien finalisten van de Gouden A.A.P 2017 die tot 25 juni is te bezoeken. Meer informatie hierover op de website van Arcam.

Downloads

Persbericht Winnaars Gouden AAP 2017
Vakjuryrapport
Publieksjuryrapport

Dorpslandgoed ’t Eemgoed

Samen met de initiatiefnemers Solange en Sant Ruyter, van 2open, ontwikkeld cepezedprojects het Dorpslandgoed ’t Eemgoed in Oosterwold. In het dorpslandgoed maak je een leefomgeving die bestaat uit grote en kleine mensen, natuur, (moes)tuinen, fruitgaarden, speel- en dierenweiden. Je hebt er een unieke woning, waarover heen het landschap doorloopt. Licht, comfortabel, energieneutraal, levensloop bestendig. Je hebt toegang tot gedeelde voorzieningen voor flexibele werkplekken (ambacht, kennis, kunst) en schuren, stallen voor het landgoed leven. Je bent mede landgoedeigenaar van jouw dorpslandgoed. Dus je doet mee op ‘n manier die bij jou past.

Het ontwerp van het dorpslandgoed wordt gemaakt door architectenbureau cepezed en Buro Lubbers.

Kijk voor meer informatie op eemgoed.nl

Opening tentoonstelling Gouden A.A.P. 2017

Sinds 2008 reikt Architectuurcentrum Amsterdam jaarlijks de prijs uit aan het meest voorbeeldstellende Amsterdamse gebouw. De prijs is nadrukkelijk voor architect én opdrachtgever. Dit jaar is het project voor de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam één van de genomineerde projecten.

De tien nominaties van dit jaar tonen een stad in transitie. Van stad in recessie naar onstuitbare metropool: Amsterdam heeft in enkele jaren een buitengewone omslag doorgemaakt. Als gevolg van de crisis biedt de bouwwereld een nieuw speelveld waar ruimte is voor grensverleggende initiatieven. Drie trends zijn zichtbaar: Het Nieuwe Opdrachtgeverschap, De Groeiende Metropool, en Innovatie & Circulariteit.

Vanuit deze trends worden de tien gebouwen in de tentoonstelling gepresenteerd. Een brede verzameling van maquettes, tekeningen en beelden biedt de bezoeker een nieuw perspectief op de projecten die bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit van Amsterdam.

De Gouden A.A.P. wordt feestelijk uitgereikt op donderdag 13 april. Iedereen is welkom om hierbij aanwezig te zijn. Naast een vakjury reikt ook een publieksjury van Amsterdammers een prijs uit aan de winnende opdrachtgever en het winnende architectenbureau.

Meer informatie over de uitreiking kan je vinden op de site van Arcam.

Villa Arsenaal groot succes!

Vorige week kon je Delft vanaf het jaar 1000 tot het jaar 2500 zien, horen en proeven in het voormalige Legermuseum in Delft, een eeuwenoud gebouw dat momenteel herontwikkeld wordt tot ArsenaalDelft. Van 15 maart tot en met 19 maart ontpopte deze plek zich tot Villa Arsenaal. Hier beleefde je het verleden, het heden en de toekomst van Delft via eten, theater, dans en muziek. “Leuk voor iedereen die houdt van theater, verrassingen en leuke proeverijen”, vertelt Ed Hoogendijk enthousiast. Samen met Antoinette Wijffels en haar team nam Ed Hoogendijk ongeveer een half jaar geleden het initiatief om verschillende historische en toekomstige aspecten van Delft te laten zien in het voormalige Legermuseum.

Foto’s met dank aan “Delft op Zondag”, meer foto’s kan je hier vinden.

TV-programma Bouwen aan de Toekomst

Zaterdag 4 maart 2017 om 15:30 was er in het nieuwe SBS6 tv-programma Bouwen aan de Toekomst aandacht voor de door cepezedprojects ontwikkelde circulaire Tijdelijke Rechtbank Amsterdam. Het programma is gewijd aan Nederlandse ontwikkelingen voor een betere en schonere toekomst in uiteenlopende sectoren, waaronder de bouw, de financiële wereld en de technologische en voedingsbranches.

De rechtbank is gerealiseerd binnen het kader van een volledig nieuwe, duurzaamheidsgerichte contractvorm, een Design, Build, Maintain & Remove (DBMR)-overeenkomst, en is in een later stadium in zijn geheel te hergebruiken. Als zodanig is het een actueel en aansprekend voorbeeld van circulair ontwerpen en bouwen. Het project is tot stand gekomen in samenwerking tussen onder andere du Prie bouw & ontwikkeling, architectenbureau cepezed en cepezedinterieur.

In de tv-uitzending kwamen onder meer Menno Rubbens van cepezedprojects en Fokke van Dijk van opdrachtgever het Rijksvastgoedbedrijf aan het woord. Zij lichtte de unieke projectaanpak en het architectuur- en interieurontwerp van het gebouw toe.

De uitzending is hier terug te kijken.

Feestelijke ondertekening huurcontract Senf

Eén van Nederlands grootste theaterbedrijven strijkt neer in de Prinsenstad. Op 1 maart 2017 vestigt één van de grootste theaterbedrijven van Nederland, Senf Theaterpartners B.V. zich, samen met de dochterbedrijven AT Next en de Nationale Theaterkassa, in Delft. Zij betrekken een deel van het prachtige- en historische ArsenaalDelft, beter bekend als het voormalig Legermuseum of Armamentarium.

De betrokken Delftse partijen te weten: Gemeente Delft, ArsenaalDelft en Theater de Veste zijn verheugd Senf Theaterpartners, AT Next en de Nationale Theaterkassa te mogen verwelkomen in de stad Delft. Deze partijen hebben de afgelopen twee jaar ernaar toegewerkt het theaterbedrijf voor Delft te winnen. En met succes!

Op woensdag 8 februari ondertekende ArsenaalDelft en Senf Theaterpartners het huurcontract. De ondertekening vond plaats in aanwezigheid van wethouder Ferrie Förster, Menno Rubbens van cepezedprojects en Jan Bartels, directeur van Theater de Veste. Tevens werd er een intentieverklaring getekend om de creatieve ontwikkeling van de theateractiviteiten van de organisaties Senf Theaterpartners en Theater de Veste gezamenlijk te versterken.

Onder de naam ArsenaalDelft her-ontwikkelt eigenaar Driestar B.V. samen met projectontwikkelaar cepezedprojects het historische complex naar een ontwerp van het Delftse Architectenbureau cepezed. Het theaterbedrijf Senf Theaterpartners, AT Next en de Nationale Theaterkassa betrekken de begane grond van het Oost Indisch Pakhuis, dat onderdeel uitmaakt van het ArsenaalDelft.

Op de foto ziet u (vlnr): Jan Bartels (Theater de Veste), Chris Bergwerff (Senf), Jacques Senf (Senf), Matthijs Bongertman (Senf), Menno Rubbens (cepezedprojects) en Hessel Vonk (Driestar).

Prefab-beton vereniging Noorwegen

cepezedprojects heeft op 27 januari j.l. bij de jaarlijkse bijeenkomst van de Noorse Betongelementforeningen in Oslo de circulaire Tijdelijke Rechtbank Amsterdam gepresenteerd. Naast aandacht voor de essentie en urgentie van circulair bouwen was er vanuit de zaal veel belangstelling voor de bij de tijdelijke rechtbank toegepaste remontabele kanaalplaten.

Tijdelijke Rechtbank Amsterdam op TV

Het onlangs opgeleverde circulaire gebouw voor de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam is regelmatig in diverse journaals te zien bij nieuwsitems over spraakmakende rechtzaken. Op 12 januari 2017 kwam met name het kunstwerk van Marjan Teeuwen en de daarin naadloos opgenomen deuren duidelijk in beeld. De Tijdelijke Rechtbank Amsterdam is een radicaal circulair gebouw dat in z’n geheel een nieuwe functie krijgt op een andere plek zodra de Rechtbank over ca. 5 jaar haar permanente huisvesting betrekt.